Ocieplenie kurnika. Jak zrobić to skutecznie?

Ocieplenie kurnika ma kluczowy wpływ na komfort zwierząt znajdujących się w środku. Może to odbić się na ich zdrowiu i jakości wysiadywanych jaj. Dbanie o dobrostan zwierząt przekłada się więc bezpośrednio na zyski dla rolnika. Jak się do tego zabrać?
Ocieplenie kurnika – jakie warunki są odpowiednie dla zwierząt?
Ocieplenie kurnika ma duże znaczenie zimą, kiedy temperatura na zewnątrz jest nieodpowiednia dla zwierząt. Kury i inne ptaki hodowlane to grupy „długiego dnia”, co oznacza, że najbardziej odpowiada im wiosna oraz lato. Hodowla przepiórek (o której warto też poczytać tu: https://agropedia.pl/hodowla-przepiorek) i innych zwierząt jest też powiązana z dostępem do światła. Zimą jest o to znacznie trudniej, dlatego ocieplanie to nie tylko odpowiednie uszczelnienie. Prawidłową temperaturę można uzyskać na różne sposoby, co może być też związane bezpośrednio z wilgotnością pomieszczenia.
Hodowla przepiórek albo kur jest związana z predyspozycją tych zwierząt do bytowania w określonych warunkach. Kluczowa jest stała temperatura, regulowanie pór dnia światłem oraz stały dostęp do paszy. Ocieplanie kurnika musi być dobrze rozplanowane, gdzie trzeba dostosować się do panującej zimy. Pozwoli to uzyskać jaja wysokiej jakości i zdrowe ptaki, które można później bezpiecznie spożyć.
O czy pamiętać decydując się na ocieplenie kurnika?
Hodowla przepiórek albo kur związana jest z dobrym uszczelnieniem kurnika. Trzeba pamiętać, że ptaki nie znoszą chłodu oraz przeciągów, co może odbić się na stanie ich zdrowia. Odpowiednie ocieplenie kurnika chroni przed stratami ciepła. Przed podjęciem remontów warto dokładnie przyjrzeć się budynkowi. Nieodpowiednio zarządzany może mieć sporo dziur, przez które ucieka ciepło. Warto też sprawdzić dokładnie wszystkie okna. Nie tylko ich izolację, ale też odpowiednie domykanie się. To samo zresztą w przypadku drzwi.
Pierwszym etapem ocieplania powinna być wymiana okien i drzwi. Być może wystarczy to do utrzymania wysokiej temperatury wewnątrz pomieszczenia podczas zimy. Odpadają wówczas remonty związane z np. zakupieniem drogiego styropianu. Warto wejść na dach i uszczelnić ewentualne luki. Trzeba także przyjrzeć się stropodachowi. Zamiast wydawać pieniądze w ciemno – lepiej sprawdzić, czy nieodpowiednia temperatura jest związana z wcześniejszymi zaniedbaniami.
Trzeba pamiętać, żeby temperatura w kurniku wynosiła około 15-18 stopni. Absolutne minimum to 10 stopni Celsjusza. Zimą uzyskanie takich wyników nie jest proste. Najlepiej posłużyć się ocieplaniem warstwowym. Hodowla przepiórek i kur może wymagać użycia styropianu lub płyt wiórowo-cementowych. Te drugie są tańsze i mogą okazać się w pełni wystarczające. Jeśli jednak komuś zależy na pewnym ociepleniu – powinien skupić się na styropianie, który może służyć kurnikowi na wiele lat. Jego standardowa warstwa powinna mieć około 5 centymetrów. Trzeba też postarać się o wełnę mineralną jako materiał pomiędzy ścianą a warstwą izolacyjną. Dobrze też pomyśleć o dodatkowym otynkowaniu.
Hodowla przepiórek i kur w kontekście dostępu do światła i braku wilgoci
Ocieplenie kurnika to nie tylko warstwa izolująca przed warunkami zewnętrznymi. Standard życia zwierząt i lepsze temperatury wnętrza można uzyskać za sprawą lepszego dostępu do światła. Okna powinny być możliwie jak największe, gdzie liczy się również ich czystość. Powinno się regularnie je myć, co powoli dotrzeć światłu do środka pomieszczenia. Można też wydłużyć dzień kurom w sposób sztuczny, czyli za pomocą odpowiedniego oświetlenia. Jego natężenie powinno wynosić około 5 luksów, gdzie dobrze stosować żarówki LED.
Trzeba też pamiętać, że hodowla przepiórek jest narażona na straty ciepła od strony posadzki. Trzeba zadbać o odpowiednio grubą warstwę wyściółki. W ten sposób zwierzęta odgradza się od wilgoci. Warstwa wyściółki powinna mieć co najmniej 15 centymetrów, choć zaleca się również większe grubości. To rozwiązanie nie tylko higieniczne, ale również zapewniające komfort ptakom. Należy się w tym przypadku posłużyć słomą odpowiedniej grubości i jakości.